Friday, December 15, 2006

Varför ska jag köpa en raskatt?

En "raskatt" ses nog som ren snobberi för vissa. "Varför ska man betala flera tusen kronor för en katt bara för att man kan namnen på deras föräldrar och föräldrarföräldrarsföräldrar? Då man kan hitta hur många katter man vill i vilka färger och mönster man vill; helt gratis och utan krav?"
Ptja, det är en BRA fråga. Jag har själv bara ägt "huskatter"(huskatt är bondkatt, eller alla katter utan tsamtavla helt enkelt) som inte burit stamtavla och haft föga engagerade "uppfödare". Ärligt talat så vet jag inte ens vad mina katters första ägare hetat eller bott. De har antingn lämpat över katten på fem röda eller så har jag HITTAT deras katter och sedan har de visat föga intresse av att vilja ha dem tillbaka igen.

Där är första orsaken till att köpa en raskatt. Med en raskatt köpt hos en seriös uppfödare så får du en kattkunnig person på köpet som du kan ställa frågor till, som kanske kan ge dig lite stöd eller tips inför om du vill ställa ut eller skaffa kattungar på din egen katt. Dessutom är en engagerad uppfödare noga med att DU verkligen vet vad du ger dig in på, som kattägare. Många vill dessutom gärna hjälpa till om det blir tal om omplacering av katten eller kanske avlivning. Nu är det ju olika. Det finns dåliga och det finns bättre uppfödare.

Som huskattsägare utan stamtalva eller kunnig uppfödare så fick jag själv ta kattungen ganska direkt till veterinären för en grundkontroll med grundvaccinering, kastrering, avmaskning och stelkrampsspruta och för en hälsokontroll så den lille var hel och frisk. Sedan fixa idmärkning i örat eller chip i nacken. Allt detta måste göras för att kunna försäkra katten.

Allt detta slutade givetivs kring någon tusenlapp när allt var avklarat. Kastreing gick väl på 400kr, vaccineringen gick väl allt som allt på 1000kr när det var klart, hälsokontrollen mins jag inte och stelkramp på 2-300kr. + all tid jag fått lägga ner på att få tag på veterinären, få tid dit och tiden att gå dit med katten och vänta, och vänta...och vänta lite till på min tur.

ALLT detta är avklarat då du köper från en uppfödare. Köper du hos en seriös uppfödare som är registrerad hos SVERAK så har de vissa grundkrav som de måste följa. En kattunge från en sådan uppfödare är med största sannolikhet både i en lämplig ålder för att lämna sin mamma (minskad risk för en ostabil katt med psykiska, sociala eller matsmältningsstörningar), upplärd att gå på toaletten, grundvaccinerad, avmaskad, kanske försäkrad, och viktigast av allt- hälsoundersökt! Och uppfödd och hanterad i en bra miljö.

För köper du en katt huxx fluxx och den stjäl ditt hjärta så är det ingen lek om du en månad senare går till veterinären och hittar något allvarligt fel på din lilla ögonsten! Inte är det heller kul att upptäcka att katten lider av någon allvarlig sjukdom eller parasiter bara några dar efter att du har fått hem den!

Nu finns det ju "seriösa" ickeregistrerade kattägare som verkligen tar ansvar (jag har bara själv ännu ALDRIG lärt kommit i kontakt med en sådan) och månar om sina huskatt-ungar utan stamtavla. De ser till att ungarna är hela och friska och hamnar hos jättebra kattägare. Men sanningen är att de flesta inte anser dig ha råd att ge bort kattungar gratis och samtidigt kunna ta dem alla + mamman till veteirnären för vaccinering och vet-koll för 5-6 katter. Många som skaffar katt som sedan får ungar vet nog inte ens om riskerna kring det hela. Det är ju katter! De klarar sig, de är ju jdur för bövelen! Förr i tiden fanns inga lagar kring djur och djurhälsa. Idag är det lika stora krav på en kattägare som på en hund/häst/kanin/hamster/ormägare både gällande skötsel, ansvar kring skadegörelse och avlivning.

Se bara på BJÖRNAR..de klarar sig ju och ÄLGAR (för det är ju verkligen väsentligt i det hela?- hur VILDA djur som ALDRIG varit tämjda- klarar sig ute i sveriges djupa skogar? Notera att TAMKATTEN inte är VILDKATT, som idag existerar i vildhet i vissa områden ute i varmare delar av Europa).

Sen en kul grej med raskatter är att det finns många olika att välja på. Utseende och temprament. Alla katter är individer, men det finns generella beskrivningar på alla raser och därför kan man mer precist hitta just den typ av katt man vill ha. Du kan besöka uppfödare eller gå på kattutställningar för att uppleva hur kattrasen är, eller hur mamman till din tilltänkta kattunge är i temprament och lynne.

Är man sällan hemma eller bor trång och mitt i stan så kanske man inte vill ha en bautastor kisse med massa bus och spring i benen? Ska det vara en inne eller utekatt? En del uppfödare har som krav att katten ska vara innekatt, eller ha möjlighet att komma ut på ett eller annat sätt. Vill man ha en eller flera katter? Vill man ha en långhårig,korthårig eller en helt naken katt, är du allergiker? En vild och busig katt eller en mer slö och egen katt, en social och lojal katt? Eller en intelligent katt? Kanske en katt som gillar att simma i vatten eller att klättra i träd?

Raskatter har vissa egenskaper som förstärkts genom olika typer av avel. En del raser är rätt så unga, andra är mycket gamla raser där uppkomsten är okänd eller så gammal så att man helt enkelt inte riktigt vet. Vissa raser är de som fortfarande ser ut som de första "tamkatterna" som människan förmodligen började leva sida vid sida med för tusentals år sedan, som tex Europé. Andra har levt isolerade på ett ställe och utvecklat ett unikt utseende och egenskaper som passar omgivningen... Ett exempel där är ju Norsk skogskatt.

Jag älskar min huskatt och han ska jag alltid måna om. Men nästa gång det blir att skaffa katt så blir det en raskatt. Och ska du nu köpa en huskatt så kika gärna förbi ett av alla dessa katt-härbärgen som finns runt om i landet. Surfa på internet så hittar du kanske en i just din kommun. Även en vuxen katt kan bli en enormt tillgiven och lojal vän. På katthem brukar de dessutom ordna med vaccinering, kastrering och avmaskning och ser till att katten är frisk då du köper den för en rätt symbolisk summa. Samtidigt som du hjälper en hemlös katt och hjälper hemmet att fortsätta rädda övergivna och misskötta katter.

No comments: