Monday, December 11, 2006

Bortglömda katter...

Varför jag är för kastrering, seriös kattuppfödning och innekatt(en katt som är under sin ägares fullkomliga beskydd ute som inne)? För jag hittade till hittekatten.se en mörk novembernatt 2002.

Jag älskar huskatter. Bondkatten med de välblandade familjehistoriken, vackra färger och varierande former. Men alldeles för många har romantiserat kattens vilda natur... till den grad att det inte längre blir en katt- utan en leksak man köper och behandlar vårdslöst pga okunskap och myter.

Katter som föds och avlivas eller ges bort gratis eller så billigt så de blir sålda till vem somhelst som sedan gör vad som helst med dem. Ormföda, hundmat, vem bryr sig? Vem håller koll?

Katter som "glöms bort" då folk reser hem, flyttar. Katter som lämnas kvar eller tappas bort. Katter som springer bort eller flyttar ut- flyttar in någon annanstans och får fler ungar. Alla avlivas, fryserihjäl eller dör av svält och jukdom.

En hankatt, hittar garanterat honkatter. honkatter får ungar. Ungarna växer upp och skaffar avkommor. Din lilla, frigående hankatt har nog blivit far åt ett hundratal kattungar. Släpp inte ut din okastrerade hankatt. Släpper du ut en okastrerad hona så BER du ju bara om att sitta där med tio katter och ingen som vill ha dem.

Alla katter som råkar ut för gifter, skador, andra rovdjur...
Och avlivas pga att deras ägare anser att veterinären är för dyra affärer, bara för en katt.

Ne fy fan.
Skaffa inte katt, om du inte kan tänka dig att skaffa hund, akvarium eller möss- för det verkar mer besvärligt än att ha katt.
För katten behöver en familj som bryr sig om att den kommer hem, som vårdar den då den blir sjuk och som ser till att kattungar inte föds helt okontrollerat- till en oviss framtid.

Jag älskar alla katter, det är bara inte alla "kattägare" jag är så förtjust i.

No comments: